Şirket Sahipleri İçin Almanya Vizesi Nasıl Alınır?
Birçok yazımızda belirtiğimiz gibi vize prosedürleri amaca ve mesleğe göre değişmektedir.
Hangi amaçla Almanya ziyaret edilecekse o amaç sizin vize türünüzü belirleyecektir. Bir sonraki adımda ise mesleğiniz, ihtiyacınız olan evrakların neler olduğunu belirleyecektir. Öğrenci, emekli, çalışan, memur veya işveren olmanız ihtiyacınız olan evrakların belirleyicisi olacaktır. Standart evrakların dışında mesleğiniz ve seyahat amacınız diğer evrak ihtiyaçlarını belirleyecektir. Şirket sahipleri için Almanya vizesi prosedürleri ve evrak listesi de diğer vize işlemlerine göre farklılık göstermektedir.
Şirket Sahiplerinin Vize İşlemleri Öncesinde Dikkat Etmesi Gereken Konular Nelerdir?
Öncelikle, şirket sahibi olarak seyahat amacınız ne olursa olsun vize sahibi olmanız gerekmektedir. Yeşil pasaport sahibi iseniz bu durum farklılık gösterebilir. Ancak Umuma Mahsus Pasaportunuz (Bordo Pasaport) var ise tüm Almanya giriş çıkışları için vize almak zorunluluğu bulunmaktadır. Şirket sahipleri için Almanya vizesi prosedürü, turistik ve ticari seyahatler farklılar göstermektedir. Bu nedenle seyahat amacı yine önemli bir belirleyicidir.
Şirket Sahipleri İçin Almanya Vizesinde Gerekli Evraklar Nelerdir?
Standart evrakların dışında seyahat amacınıza yönelik evrakların da başvurunuza eklenmesi gerekmektedir. Standart evraklar şu şekildedir;
- Başvuru formu,
- Pasaport,
- Biyometrik fotoğraf,
- Seyahat sağlık sigortası,
- Vize harcı,
- Seyahat rezervasyonları.
Eğer ticari bir amaç için Almanya ziyaret edilecekse talep edilen evraklar değişmektedir. İş ve fuar ziyareti amacıyla yapılacak olan ve şirket sahipleri için Almanya vizesi için gerekli diğer evraklar şu şekildedir;
- Ticari davetiye – Davetiyede birtakım bilgiler talep edilmektedir. Bu bilgiler;
- Davet eden firma adı ve tam adresi,
- Başvuru sahibinin adı, firma adı ve firmadaki pozisyonu,
- Talep edilen süre ve kaç kez giriş çıkış yapılacağı bilgisi,
- Seyahat amacı ve süresi,
- Seyahat masraflarının kim veya kimler tarafından karşılanacağı.
- Fuar katılım belgesi,
- Faaliyet belgesi veya ticari odası sicil kayıt sureti,
- Ticaret sicil gazetesi,
- Güncel vergi levhası,
- Banka dökümü,
- Ek gelir belgesi.
Şirket sahipleri için Almanya vizesi evrakları turistik amaçlı olduğunda farklılık göstermektedir. Böyle bir amaç için standart evrakların dışında gerekli evraklar şu şekildedir;
- Banka dökümü,
- Ek gelir belgesi,
- Faaliyet belgesi veya ticari odası sicil kayıt sureti,
- Ticaret sicil gazetesi,
- Güncel vergi levhası.
Vize süreçlerinde iş verenler, eğer sponsorlu veya ortaklı bir firma adına seyahat edecekse bu ayrıntılara dikkat edilmelidir.
Ortaklı bir şirkette iş veren konumunda olan bireyler, şahsi hesap dökümünü ibraz etmelidir. Ayrıca, sponsor ile seyahat edilecekse de bunun için gerekli prosedürler yerine getirilmelidir. Eksik veya hata evraklar başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Bu nedenle tüm bu zor ve karmaşık süreçler için profesyonel vize danışmanlık hizmetinin alınması tavsiye edilmektedir.
Çalışan İçin Almanya Vize İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Birçok yazıda üzerinde durulan konu seyahat amacıdır.
Seyahat amacı, çalışanlardan istenecek evraklarda farklılıklar olmasını sağlayacaktır. Örneğin, turistik değil de akraba&arkadaş ziyareti yapacak iseniz davetiyenizin olması gerekmektedir. Bu davetiye, Almanya’da ikamet eden kişinin belediyeden alacağı istek kağıdı (onay yazısı) ile mümkün olabilmektedir. Genellikle vize reddi, seyahat amacının gerçeği yansıtmadığının düşünülmesi nedeniyle gerçekleşmektedir. Eğer otelde konaklanacaksa bu seyahat turistik olarak değerlendirilmektedir. Ancak eğer aile veya akraba yanında kalınacaksa bu seyahat akraba&arkadaş vizesini gerektirmektedir. Ayrıca, gidiş dönüşünüzle ilgili şüphe uyandıracak bilgi ve belgelerden kaçınılmalıdır. Birçok kişinin geri dönmeyeceğini düşünmeleri nedeniyle konsolosluklar vize başvurularını reddedebilmektedir.