Almanya, kültürel ve sportif aktivitelere ev sahipliği ülkelerden biridir. Almanya’da, futboldan basketbola tiyatrodan festivallere kadar pek çok sportif veya kültürel etkinlik oldukça yoğundur. Kongreye, spor etkinliğine veya kültürel bir etkinliğe katılmak isteyen bireylerin Almanya kültürel ve sportif vizesi ihtiyacı bulunmaktadır. Türkiye gibi çeşitli ülkelere vize prosedürlerini uygulayan Almanya, bu tür bir etkinliği katılmak için vize talep etmektedir. Bu nedenle, Türkiye'den Almanya'ya bu amaçlar için gitmek isteyen bireylerin bu vizeye sahip olması gerekmektedir. Bu vizeye kimler ihtiyaç duymaktadır veya etkinlikler arasında vize işlemlerinde fark var mıdır?
Almanya Kültürel ve Sportif Vizesi Nasıl Alınır?
Almanya Kültürel ve Sportif Vizesi Nedir?
Kültürel veya sportif etkinliklere katılmak amacıyla Schengen Bölgesi’ne seyahat edecek olan üçüncü ülke vatandaşlarının sahip olması gereken kısa süreli Schengen vizesine Almanya kültürel ve sportif vizesi denir.
C tipi kısa süreli vize olan bu vize türü, amaca uygun olarak kısa süreli Almanya’da bulunmaya olanak tanımaktadır. Herhangi bir kültürel, sportif, dini, konferans veya film etkinliğine katılmak amacıyla Almanya‘da bulunmak isteyen bireyler bu vize sahip olmalıdır.
Almanya Kültürel ve Sportif Vizesi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sportif veya kültürel bir etkinliğe katılım amacıyla yapılacak ziyaret için Almanya’da etkinliği organize eden tarafından düzenlenmiş bir davetiyeye ya da sözleşmeye ihtiyaç bulunmaktadır. Böyle bir sözleşme veya davetiye yok ise vize işlemleriniz eksik ve sonuç olumsuz olacaktır. Ayrıca, bu tür bir vize işleminde emekliler, çalışanlar, öğrenciler, 18 yaş altındaki bireyler veya çalışanlar için farklı evraklar talep edilmektedir. Türkiye ve Almanya’daki mektupların eksiksiz olması ve sizlere en uygun evrakların hazırlanması oldukça kritiktir. Bu nedenle bu konuda uzman vize başvuru merkezlerinden hizmet almanız maddi ve manevi zararları en aza indirecektir. Pandemi nedeniyle sportif ve kültürel etkinlikler için vize uygulaması daha sıkı hale getirmiştir. Ayrıca, başvuruların seyahatten yaklaşık üç hafta öncesinde yapılması gerekmektedir. Sonucun olumsuz olmaması için özenle ve dikkatli şekilde evraklar bir araya getirilmelidir.
Almanya Kültürel ve Sportif Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kültürel veya sportif bir amaç için Almanya’ya gidecek olan bireyler çeşitli evraklar talep edilmektedir.
Evraklar, öğrenci, 18 yaş altı veya yetişkinlere göre değişmektedir. Bu evraklar özet olarak şu şekildedir;
• Pasaport,
• Başvuru formu,
• Biyometrik fotoğraf,
• Seyahat sigortası,
• Vize harcı,
• Seyahat ve konaklama belgeleri,
• Vekaletname – 18 yaşını doldurmamışlar için,
• Muvafakatname – Reşit olmayan çocuklar için,
• Kültürel davetiye. Bu davetiye, Almanya’da faaliyet gösteren kurum veya kuruluş tarafından gönderilen davetiye ya da sözleşmedir. Bu davetiyede aşağıdaki bilgiler yer almalıdır;
o Etkinliği organize edenin adresi ve iletişim bilgileri,
o Etkinliğin Almanya’da düzenleneceği yer ve adres bilgileri,
o Etkinliği türü ve zamanı,
o Başvuranın adı, soyadı ve görevi,
o Seyahat masraflarının kim veya kimler tarafından karşılanacağı.
• Sportif faaliyet davetiyesi – Spor etkinliğine katımı kanıtlayacak belgedir ve aşağıdaki bilgileri içermelidir;
o Etkinliği organize edenin adresi ve iletişim bilgileri,
o Etkinliğin Almanya’da düzenleneceği yer ve adres bilgileri,
o Etkinliği türü ve zamanı,
o Sporcunun adı, soyadı ve görevi,
o Seyahat masraflarının kim veya kimler tarafından karşılanacağı.
• Gönderen kurumun vereceği dilekçe. Türkiye’den Almanya’ya kültürel veya sportif bir etkinlik amacıyla Türk vatandaşlarını gönderen kurum dilekçesidir. Bu dilekçede aşağıdaki bilgiler yer almalıdır;
o Etkinliği türü ve zamanı,
o Gidecek kişi ve görevi hakkında bilgi,
o Seyahat masraflarının kim veya kimler tarafından karşılanacağı.
• Öğrenci belgesi – Öğrenciler için.
• İzin belgesi – Çalışanlar için.
• SGK evrakları – Çalışanlar için.
• Gelir belgeleri – Çalışanlar için.
• Dilekçe – Öğrenciler için. Sponsor var ise sponsor olacak kişi, evraklarını, mesleğine göre eksiksiz olarak ilgili birime teslim etmelidir.