Almanya Çalışma Vizesi
Almanya Aile Ziyareti Vizesi

Güçlü ekonomisi ile de Almanya Avrupa’da çalışmak için en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Nitelikli insan gücüne yönelik girişimleri ve yasal düzenlemeleri ile de Almanya pek çok insana iyi seçenekler sunmaktadır. Almanya’da çalışmak amacıyla vize başvurusu yapmak isteyen Türk vatandaşlarının ise Almanya çalışma vizesine ihtiyacı bulunmaktadır. Peki Almanya Çalışma Vizesi nedir, nasıl alınır ve nelere dikkat edilmelidir?

Globalleşmeyle beraber başka bir ülkede çalışma özgürlüğü artık daha da kolay hale gelmiştir.

Almanya Çalışma Vizesi Nedir?

AB (Avrupa Birliği) üyesi ülke, AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) ve İsviçre vatandaşı olmayanların almak zorunda olduğu bir vize türüdür. Bu ülkeler arasında yer almayan ve Almanya’da çalışmak isteyen bireylerin Almanya çalışma vizesine sahip olması gerekmektedir. 90 gün üzeri kalış olan ve D tipi Almanya çalışma vizesi olarak da adlandırılan ulusal vize, Almanya’da çalışmak isteyenlerin sahip olması gereken vizedir. Ayrıca, Türkiye’de faaliyet gösteren bir firmada çalışanların şirketin Almanya’daki ofisine transferinde de bu vize gerekmektedir.

Almanya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya’da çalışmak isteyen Türk vatandaşlarının Almanya’ya gitmeden önce iş bulmaları istenmektedir. Çalışılacak olan firma ile çeşitli yazışmalar ve posta ile tamamlanacak olan teklif veya sözleşme aşamasından sonra firma sizin adınıza izin süreçlerini başlatmaktadır. Firmanın sizin adınıza çıkardığı izin belgesi ile Türkiye’deki vize işlemleri başlamaktadır. Bu işlemler için birtakım belgeler gerekmektedir.

Almanya Çalışma Vizesi için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çalışmak için Almanya’yı tercih edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı evraklara sahip olması gerekmektedir.

Vatandaşlar, aşağıda sıralanmış başvuru evraklarını harfiyen ve eksik yerine getirmek zorundadır. Almanya çalışma vizesi için gerekli olan evraklar;

  • Ulusal vize başvuru formu – Almanca yazılmış ve başvuru sahibinin imzası olmalıdır.
  • Pasaport.
  • Biyometrik fotoğraf.
  • Sağlık sigortası – Tüm Sechengen bölgesinde geçerli ve minimum 30.000 € teminata sahip olmalıdır.
  • Kontrat, sözleşme veya iş teklifi – Almanya’da çalışacağınız firma ile imzalayacağınız sözleşme, kontrat veya iş teklifidir. Bu evraklarda Almanya’daki işverenin adı, çalışma yeri ve görev tanımıyla ilgili bilgiler yer almalıdır.
  • Çalışma koşullarıyla ilgili bilgiler – Yıllık maaş, çalışma biçimi vb. gibi bilgiler ibraz edilmelidir.
  • Diploma veya diğer eğitim belgeleri – Uzmanlıklarınızı, eğitimlerinizi ve aldığınız kursları belgeleyen evraklar Almanca tercümeleri evraklar arasına eklenmelidir.
  • Özgeçmiş.
  • Adli sicil belgesi.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Vize ücreti dekontu,
  • Amacınızı ve Almanya’da kalış sürecinizi anlatan üst yazı veya açıklayıcı mektup.

Almanya Çalışma Vizesi için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çalışmak üzere Almanya’ya gidecek olan bireylerin ihtiyacı olduğu vize işlemleri Konsolosluklar veya Almanya büyükelçiliği üzerinden yapılmaktadır. Aracı kurumların yer almadığı bu süreçte yapacağınız en ufak hata sürecin olumsuz sonuçlanmasına neden olabilecektir.

Türkiye’den Almanya’ya gidecek olan vatandaşlar bazı kriterleri ve istenen şartları yerine getirmek zorundadır. Almanya’da çalışabilmeniz için A1 dil yeterliliğinizi ispatlamanız gerekmektedir. Bunun için de Almanya’nın yetki verdiği kurumlardan Almanca A1 dil yeterlilik sertifikasına sahip olmalısınız.

Önemli bir konuda bazı meslek sahipleri mesleklerini icra etmek için özel izin almalıdır. Örneğin, Türkiye’de doktorluk yapan bir hekim Almanya sağlık idaresinden izin alarak mesleklerini icra edebilmektedir.

Almanya çalışma vizesi için yukarıda sıralanan belgeler dışında başka belgelerin de istenmesi muhtemeldir. Süreç oldukça zor, karmaşık ve birbirini takip eden işlerden oluşmaktadır. Bu nedenle de bu konuda tecrübeli profesyonellerden destek alınması tavsiye edilmektedir. Dilerseniz web sayfamızın iletişim kısmında bulunan info@almanyavizebasvurumerkezi.com e-mail adresimize talep gönderebilirsiniz.