Almanya’ya çalışmaya gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Almanya Çalışma Vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Buna göre ulusal vize kapsamında başvuru yapılması elzemdir. Peki, Almanya’da çalışmak için vize başvurusu nasıl yapılır, başvuru için gerekli dokümanlar nelerdir?
Almanya Çalışma Vizesi Başvurusu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Almanya iş arama vizesi başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Alman vatandaşlığı veya Avrupa Birliğine üye ülkelerde bir vatandaşlığı bulunmayanlar üçüncü ülke vatandaşı sayılmaktadır. Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından kendi imkânlarıyla buldukları işte çalışmak isteyenler ilgili ülke şartlarını sağlanmış olmaları ve buldukları işin Almanya’nın belirlediği kriterlere uygun olması gerekmektedir.
- Almanya’da üniversite okuyan Türk vatandaşları, mezuniyetlerinden itibaren 18 ay içinde niteliklerine göre bir iş bulduğu takdirde bu sürenin sonunda Almanya oturum ve çalışma izni hakkında sahiptirler. Öte yandan, üniversite öğretimini tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönüş sağlayan Türk vatandaşları, iş bulabilmeleri adına Almanya tarafından 6 aylık süreyle vize almaya hak kazanırlar. Bu süre içinde niteliğine göre iş bulan ve geçimini sağlayabilecek maddi birikimi olan Türk vatandaşları Almanya’daki Yabancılar Şubesine başvurarak çalışmaya bağlı oturum izni alabilirler. Bu arada, çalışılacak alan bilişim teknolojileri ya da mühendislik alanlarından birisiyle ilgiliyse dil sertifikası zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu alanlar dışında kalan meslek gruplarında Almanya çalışma izni için dil yeterliliği belgesi ibraz edilmesi şartı aranır.
- Almanya çalışma izni vizesi başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da diploma denkliği ile ilgilidir. Öyle ki Türkiye’den alınan yükseköğretim diplomalarının Almanya’daki yükseköğretim diplomalarına denk olması gerekmektedir.
- Son olarak, Almanya’da çalışma süresi 90 güne kadar olan Türk vatandaşlarının Almanya iş arama vizesi yerine Schengen vizesine başvuru yapmaları yeterli olacaktır. Nitekim Almanya’da çalışma izni çalışma süresinin 90 günü aşması durumunda verilmektedir.
Almanya Çalışma Vizesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?
Almanya çalışma izni vizesi başvurusu sürecinde Almanya’da ne kadar süre çalışacağınız önemli bir değişkendir. Nitekim çalışacağınız süre 90 günü aşmıyorsa eğer kısa süreli (D tipi) vize başvurusunda bulunmanız gerekir. Ancak çalışacağınız sürenin 90 günü aşması durumunda uzun süreli (D tipi) vize başvurusunda bulunmanız şarttır. Dolayısıyla Almanya’ya işçi olarak gitmek için gereken evraklar hazırlanırken çalışma süresi göz önünde bulundurulmalı ve vize başvurusu ilgili vize kategorine yapılmalıdır. Almanya iş arama vizesi şartları aşağıdaki başlıklar altında verilmiştir.
Almanya Çalışma Vizesi Başvuru Dokümanı
Almanya iş arama vizesi başvuru dokümanı iki adet olarak Almanca dilinde doldurulmalıdır. Başvuru dokümanının doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulması önemlidir. Bu süreçte yanlış ya da yanıltıcı bilgi verilmesinden kaçınılmalıdır. Aksi taktirde vize başvurunuz reddedilir. Eğer Almanya çalışma vize başvuru dokümanının nasıl doldurulacağı bilmiyor ya da nasıl doldurulacağından emin değilseniz Almanya Vize Danışmanlık Merkezi aracılığıyla vize başvuru sürecinizi hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Pasaport
Almanya çalışma izni vizesi için pasaportunuzun en az 1 sene süreyle geçerliliğinin olması gerekmektedir. Ek olarak varsa eğer daha önceki pasaportlarınız ve son 3 yıl içerisinde almış olduğunuz Almanya ve diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri de başvuru dosyanıza eklemeniz beklenir.
Biyometrik Fotoğraf
Almanya çalışma vizesi için gerekli olan biyometrik fotoğraf ölçüsü 35×45 mm boyutlarında ve son 6 ay içerisinde çektirilmiş olmalıdır. Bu kriterlerde 2 adet biyometrik fotoğrafı evraklarınız arasına eklemeniz gerekir.
Nüfus Cüzdanı
Nüfus cüzdanı ön ve arka yüz fotokopisi ile tam vukuatlı nüfus kayıt örneği Almanya işçi vizesi için gerekli evraklar arasında bulunur. Özellikle nüfus kayıt örneğinin “Düşünceler” kısmı dikkatli bir şekilde doldurulmalıdır. İlgili evrak üzerinde eksik alanların olmamasına özen gösterilmelidir.
Seyahat Sağlık Sigortası
Schengen üye ülkelerine yapılan vize başvurularında seyahat sağlık sigortası zorunluluğunun olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla Almanya da Schengen üyesi ülkelerden biri olduğu için seyahat sağlık sigortası Almanya’da çalışma izni alabilmek için gerekli evraklar arasında mutlaka yer almalıdır. Seyahat Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için şu içeriğimizi inceleyebilirsiniz: Seyahat Sağlık Sigortası
Diğer Evraklar
- Daha önce yapılmış evlilikler,
- Doğan çocuklarınıza ait kimlik bilgileri,
- Boşanmalar,
- Anne ve baba hakkındaki bilgiler:
- Başvuru sahibinin ikametgah belgesi
- Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmiş, karneler, diplomalar, iş sözleşmesi
Almanya Çalışma Vize Ücreti Ne Kadar 2023?
Almanya Vize Ücreti hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilere öncelikle vize kategorilerine göre vize ücretlerinin değiştiğini hatırlatmak isteriz. Bu süreçte, Almanya’ya hangi amaçla seyahat edileceği ve Almanya’da ne kadar süre kalınacağı gibi durumlar Almanya Vize Ücretleri için belirleyici birer değişken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Almanya’ya çalışmaya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının başvuru ücreti olarak 115 Euro yatırmaları gerekmektedir. Buna göre Almanya Çalışma Vize Ücreti 2023 yılında 115 Euro olarak belirlenmiştir.
Almanya iş vizesi ücretini ödedikten sonra vize başvuru evraklarınızı ilgili Konsolosluk ya da Elçiliklere ileterek bize başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. İkamet etmiş olduğunuz bölgeye göre başvuru yapmanız gereken makamlar aşağıdaki gibi verilmiştir:
Almanya İzmir Konsolosluğu: Afyon, Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Isparta, Uşak illeri bulunacaktır.
Almanya İstanbul Büyükelçiliği: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmit, Kırklareli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova.
Almanya Ankara Büyükelçiliği: Adana, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Aksaray, Amasya, Ankara, Bartın, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hakkari, Hatay, İçel (Mersin), Iğdır, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kilis, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat, Zonguldak.
Almanya Çalışma İzni – Almanya İş Arama Vizesi | Sık Sorulan Sorular
Almanya Çalışma Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Almanya çalışma vizesi kaç günde çıkar Almanya’ya işçi olarak gitmek isteyen Türk vatandaşlarının en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Almanya iş arama vizesi gerekli evraklar doğru ve eksiksiz şekilde hazır edilip, başvuru dokümanı beraberinde ilgili Konsolosluk ya da Elçiliğe teslim edildiği taktirde ortalama 3 ay içerisinde başvurular karar bağlanır.
Almanya Çalışma Vizesi Dil Şartı Var mı?
Dil şartı bazı hallere bağlı olarak değişmektedir. Eğer Almanya’da çalışmak adına oturum izni almanız gerekiyorsa A1 düzeyinde Almanca bilmeniz gerekebilir. Bunun dışında, Almanya çalışma vizesi dil şartı meslek gruplarına göre de değişmektedir.
Almanya Çalışma Vizesi Kimlere Verilir?
Almanya’ya çalışmaya gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çalışma vizesi şartlarını yerine getirmiş olanlara verilen bir çeşit Almanya vizesidir. Öte yandan Almanya’da geçerli bir vatandaşlığı olmayanlar da Almanya çalışma vizesine tabidir.
Almanya Çalışma Vizesi İçin Bankada Ne Kadar Para Olmalı?
Çalışma vizesi için banka hesabında 15-20 bin TL bakiye bulunması önemlidir. Zaten Almanya’ya çalışmak için gidildiğinden dolayı banka hesabında minimum bir para bulunması gibi şart sunulmamaktadır. Ancak vize başvuruları sürecinde banka hesabında artı bakiyenin bulunması her zaman için olumlu olarak değerlendirilir.
Almanya Çalışma Vizesi Süresi Ne Kadar?
Çalışma vizesi genellikle 90 gün ile 360 gün arasında verilir. Ancak Almanya çalışma vizesiyle ülkeye giriş yapıldıktan sonra oturum izni alınması gerekmektedir. Almanya oturum izni süresi ise 3 yıl ile sınırlıdır.